Co to jest dieta bezglutenowa, dla kogo jest dedykowana?

Dieta bez glutenu nie jest banalna w zastosowaniu. Konieczne jest wyeliminować z jadłospisu nie tylko standardowe artykuły zawierające gluten, lecz także ograniczyć te, w których gluten jest ukryty. Jakie produkty są możliwe, a jakie zakazane w diecie bezglutenowej? W jakiego typu artykułach może pojawiać się gluten?

Pieczywo
Autor: www.sxc.hu
Źródło: www.sxc.hu
Dieta bezglutenowa to dieta, której podstawową i tak naprawdę jedyną regułą jest wyłączenie z jadłospisu glutenu – specjalnego typu białka. Źródłem glutenu są pszenica, żyto, pszenżyto, orkisz i jęczmień. Może nim być również owies, ze względu na znaczne ryzyko zanieczyszczenia jego upraw zbożami glutenowymi. Dieta bez glutenu jestprzeznaczona tak naprawdę dla cierpiących na alergię na gluten lub celiakią. Trzeba zaznaczyć, że są to dwa zupełnie inne choroby które mieszczą się w pojęciu nietolerancji związanych z pokarmem i nie można ich ze sobą mylić. Celiakia nie należy, tak jak alergia na gluten, do alergii pokarmowych - to choroba o podłożu immunologicznym.

To bardzo ważna treść (www.najlepszapsychoterapia.com/katowice/warsztaty/) omawiająca podnoszone w tym poście zagadnienia, więc kliknij ten link, żeby także ją przeczytać!

Tak naprawdę w obu momentach zasadniczą metodą leczenia jest eliminacja glutenu, ale po stwierdzeniu celiakii, dieta eliminująca musi być przestrzegana do końca życia, z kolei alergia pokarmowa może czasami zmniejszyć swoje nasilenie, a nawet ustąpić całkowicie.

Na czym opiera się dieta dietetyk bezglutenowa i jakiego typu produkty bez glutenu można jeść bezpiecznie? W diecie bezglutenowej dobre są produkty z mąki kukurydzianej, ryżowej, sojowej, gryczanej, prosa, amarantusa, komosy ryżowej, ponieważ te rośliny naturalnie nie mają w sobie glutenu - zdrowe produkty bezglutenowe od Raw Foods. Bez przeszkód mona spożywać tez właściwie przetworzone zboża glutenowe. W jadłospisie mogą znaleźć się również kasza jaglana, orzechy, soczewica, ciecierzyca czy sezam.

dietetyczne śniadanie
Autor: with wind
Źródło: http://www.flickr.com
Jednakw tym miejscu ważna uwaga - mąka kukurydziana, ryżowa, gryczana dopuszczone w sprzedaży mogą być zanieczyszczone glutenem, na skutek np. zmielenia w tym samym młynie albo stosowaniu w tym samym zakładzie zbóż bezglutenowych i glutenowych. Dlatego najbezpieczniej nabywać produkty z licencjonowanym znakiem przekreślonego kłosa, gdyż nad tymi artykułami kontrolę mają organizacje chorujących na celiakię. Dzięki temu możemy być pewni, iż takie produkty będą w 100% wskazane.