W jaki sposób pozbyć się insektów, które żyją w zbożu?

Chyba każdy miał problemy wprost związane z inwazją owadów w swoim mieszkaniu. W momencie gdy postawimy jedzenie poza lodówką albo spiżarnią, szczególnie przydarza się to w ciepłych miesiącach, w mgnieniu oka pojawiają się owady, które zamierzają zjeść pochopnie pozostawione na ich łaskę pożywienie. Jednakże jest to katastrofa dotykająca jedynie rodzinę. Co by się wydarzyło, jeśliby celem stał się punkt, który zaopatruje miasto lub wieś w żywność?

fotogram - firma

Autor: Presidencia de la República Mexicana
Źródło: http://www.flickr.com

Bywa, że, kiedy pozostawimy opakowania z suchymi ziarnami na przykład: ryż, kaszę jaglaną albo kaszę gryczaną, zostaną one zaatakowane przez mole spożywcze, które szybciutko złożą jaja

w pozostawionej żywności. Potem, jeśli spostrzeżemy, że owad złożył jaja, to co możemy zrobić, to pozbyć się jak najprędzej zaatakowanej żywności. Insekty roznoszą wiele mikrobów, na które

układ odpornościowy człowieka nie jest odporny, przez to niesamowicie podatny. Nic takiego nie może się przydarzyć producentom produktów spożywczych. Najbardziej wystawioną na agresję owadów jest produkcja zbóż. Producenci warzyw i owoców nie muszą kłopotać się atakami owadów po zgromadzeniu plonu, ponieważ musi być on przetrzymywany w chłodniach, w których są zbyt niskie temperatury dla rozwoju owadów.

Ten nasz link (http://www.logintrade.pl/blog/2016/11/30/zapytanie-rfq-w-procesie-zakupow/) prowadzi do materiału, jaki zawiera unikalne treści - na pewno Cię zafascynują i będą użyteczne.

Producenci serów i mięs, także nie są zagrożeni takimi inwazjami. Na wielkie szkody narażeni są natomiast producenci zboża, gdy w miejscu składu zboża pojawią się szkodniki. By zapobiec takim wypadkom skuteczne aczkolwiek nie najtańsze jest gazowanie zboża - gazowanie zboża w ofercie Ratmar. W skrócie jest to zespół czynności mających na celu zniszczenie wszystkich szkodników żyjących w zbożu. Do tego używa się aktualnie tzw. fumigantów, czyli pestycydów. W naszym państwie do gazowania od 2005 roku używa się fosforowodoru, jaki gdy jest czystym stężonym gazem bez domieszek jest przezroczysty, bez smaku i zapachu. Jego efektywność w działaniu wiąże się z tym, iż jest minimalnie cięższy od powietrza, co oznacza, iż bez problemów łączy się z jego cząstkami, dzięki czemu szybko penetruje całą objętość silosu. Przedostaje się on przez takie bariery jak: papier opakowaniowy, folie zarówno plastikowe jak również aluminiowe. Na polskim rynku fosforowodór możliwy do nabycia jest w wielu kształtach: pasków, tabletek, paletek i koców, różnią się one tylko sposobem aplikacji. Pomieszczenie, jaka ma zostać zagazowana musi zostać uprzednio uszczelnione, by wprowadzany gaz nie miał drogi ucieczki, z tego powodu, że jest zabójczy dla człowieka.Nie polecamy z tego powodu przeprowadzania operacji gazowania zboża indywidualnie, a we współpracy z technikami, którzy zajmą się odgazowaniem obiektu po wykonaniu zabiegu. Wejdź na tę stronę .
Insekty od zawsze były dla człowieka utrapieniem, największe szkody wyrządzały przede wszystkim zjadając albo niszcząc uprawy. Dzięki zastosowaniu fumigantów do gazowania zebranego ziarna można się ich pozbyć bez szkodzenia zdrowiu człowieka.