Nadwyżka cukru rodzi otyłość, wysokie ciśnienie krwi, cukrzycę, schorzenia serca, anemię, zmniejszenie wytrzymałości, próchnicę. Przyczynia się do powstania opryszczki, chorób drożdżycowych, raka, zakłóceń miesiączkowania, impotencji. Przytłumia umysł, pobudza nerwowość, irytację. Dla osób ,którzy lubią słodycze mamy stosowną wiadomość: istnieją wymienniki, które możemy śmiało (lecz także taktownie) używać w zastępstwie białego cukru. Pierwszym z nich jest miód, który pomimo poważniejszej kaloryczności zawiera zaufane minerały i enzymy, a w takim razie nie zaburza stabilności mineralnej organizmu człowieka.
Bardzo odpowiedni jest również syrop klonowy, o gęstej konsystencji, zawierający sole mineralne tudzież witaminy z grupy B, biotynę i kwas foliowy. Następny produkt to syrop z agawy, który jest dużo wolniej wchłaniany. Zawiera dużą ilość inuliny, czyli normalnego probiotyku i także usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Kiedy nie chcemy użytkować wyżej wymienionych wymienników i dalej zmagamy się z dylematem czym zastąpić biały cukier cukier trzcinowy (warto poczytać), można skorzystać z ksylitolu.
Pozyskiwany jest przeważnie z brzozy, jest podobnie słodki jak jego biały odpowiednik, jednak ma mniej więcej 40% kalorii mniej. Będzie znakomity dla jednostek na diecie, pomocniczo umacnia układ odpornościowy i broni przed chronicznymi chorobami.
Będąc w towarzystwie najbliższych czy też przyjaciół zajmijmy się rozmową - wówczas także nie będziemy myśleli o słodkościach.