Zrób sałatkę, która uwiedzie żołądki Twych znajomych!

Najlepsze dania to te, które nie wymagają dużej ilości czasu do zrobienia, a jednocześnie można je przygotować tanim nakładem pieniężnym. Do grona takich potraw z pewnością należy zaliczyć sałatki!

W ich przygotowaniu nie ma nic trudnego i zerowa jest możliwość na to, że nam się nie uda. Przepisy na sałatki w dowolnej liczbie odszukamy w Internecie.

sałatka
Autor: Basheer Tome
Źródło: http://www.flickr.com

Zrób smakowitą sałatkę, która na zawsze zagości w Twoim domowym jadłospisie

Łatwą w przyszykowaniu jest sałatka meksykańska. Jest barwna i robi się ją natychmiastowo! Z pewnością uratuje jakąś nieoczekiwaną imprezę. Do jej sporządzenia będziemy potrzebować: 2 papryki, puszka czerwonej fasoli, 200 gram sera żółtego, 1 puszka ananasów, 1 puszka kukurydzy, puszka czerwonej fasoli, biała część z pora, 4-6 łyżek majonezu, sól i pieprz. Ananasa należy odsączyć od słodkiej marynaty, w ten sam sposób zrobić z czerwoną fasolą i kukurydzą. Do tego celu można użyć durszlaka, kukurydzę i fasolę przepłukać przez chwilę pod chłodną wodą, kolejnie odczekać chwilę by umożliwić niepotrzebnej wodzie ociec. Aby por miał ładny odcień i był delikatny należy zalać go najpierw wrzącą wodą, następnie zrobić to samo używając zimnej wody. Ser żółty ścieramy przy pomocy tarki z grubymi oczkami, a ananasa kroimy w kreseczki. Paprykę kroimy w sześciany. Ogół poćwiartowanych produktów umieszczamy do wspólnej salaterki, wówczas można dodać majonez i przyprawy. Przed zjedzeniem należy odstawić ją na pół h do lodówki. Jest to potrawa ekspresowa, tania i niezwykle łatwa do przyrządzenia - nęci

surówka
Autor: jules
Źródło: http://www.flickr.com

kolorami, a odpowiednio dopasowane produkty spowodują, że powrócisz do niej jeszcze nie raz. Zobacz także jak zrobić inną sałatkę: .

Wariant dla smakoszy uwielbiających pikantne sałatki

Do zrobienia sałatki meksykańskiej, która będzie ostra musimy mieć:
fasolę czerwoną, trochę kukurydzy, paprykę, cebulę, dużo majonezu, czosnek, 3 jaja zrobione na twardo, trochę zielonego ogórka, tortilla chips, pikantny dip meksykański, kapka pikantnego keczupu, 20 dag piersi z kurczaka, olej, przyprawy: do gyrosa, sól, pieprz, chilli. Warzywa kroimy w kostkę. Przy pomocy tarki rozdrabniamy jaja. W tym samym czasie wrzucamy pokrojony i przyprawiony filet z kury na patelnię. Wyciśnięty czosnek mieszamy z majonezem. Nasze danie układamy do misy warstwami. Na samym dnie kładziemy ogórka, potem 1/2 kukurydzy, fasoli i papryki, następnie mięso, i znów 1/2 kukurydzy, fasoli, papryki. Ważne aby co parę warstw nakładać na nie dip, keczup i przyprawy. Na wierzchu również nakładamy majonez i posypujemy jajkiem i chipsami. Smacznego!

Zachęcam także sprawdzić inne przepisy na tej stronie: więcej.