Jakim sposobem zdrowiej przyrządzać potrawy?

Bardzo modne I popularne jest obecnie zdrowe odżywianie. Należy pamiętać o tym, aby jeść pięć posiłków dziennie, niemniej jednak w niezbyt dużych ilościach. Należy również pamiętać o tym, że podstawą zdrowego żywienia jest pierwszy posiłek w ciągu dnia - czyli śniadanie. Nasz organizm powinien otrzymać wystarczająco dużo energii, aby miał jej zapas na dobry początek dnia. Dietetycy zalecają też wypijanie dziennie około dwóch litrów wody i to przede wszystkim tej bez gazu. Nie zapominajmy także o tym, aby spożywać jak najwięcej owoców i warzyw. Od nich na pewno nie przytyjemy a dostarcza one naszemu organizmowi dużą dawkę witamin. Największy wybór owoców i warzyw jest w sezonie wiosenno-letnim, wtedy też są najtańsze. Owszem można te produkty zakupić w poza tym sezonem owocowo-warzywnym, ale te zakupione czy zerwane w sezonie są najbardziej wartościowe i najbardziej świeże.

gotowanie na parze

Autor: Jeff Nelson
Źródło: http://www.flickr.com
W czym gotować na parze?
Przyszła moda na zdrową żywność BIO - (hurtownia żywności ekologicznej) a wraz z nią również moda na gotowanie na parze. Ten sposób przygotowywania potraw jest przyjemny i prosty a nader wszystko zdrowy. W trakcie gotowania na parze przyrządzane produkty nie są gotowane we wrzącej wodzie, i z tegoż właśnie powodu z produktów nie są usuwane witaminy oraz minerały, które są niezbędnym elementem codziennej diety każdego z nas. Kolejnym plusem jest to, że potrawy mięsne czy rybne można przygotowywać bez użycia tłuszczu.

W celu przyrządzania potraw na parze należy zakupić naczynie do gotowania na parze (są dostępne w sklepach ze sprzętem RTV i AGD. Możesz wcześniej dowiedzieć się, czy są w aktualnej ofercie sprawdzając .). Owszem, do tego celu może nam posłużyć zwykły garnek, do którego wlejemy małą ilość wody i zawiesimy na nim jakiś koszyczek, jednakże jeśli na rynku można dostać specjalne garnki do gotowania na parze, to czemu by się w nie nie zaopatrzyć? Takie garnki to garnki ze stali szlachetnej, najczęściej przystosowane do gotowania wielopoziomowego. Na ogół mają akutermiczne dna, dzięki czemu proces przygotowywania potraw jest o wiele szybszy. Nadają się one również do gotowania na wszystkich rodzajach kuchenek. Bardzo dobre są berghoff garnki. Ich projekt jest bardzo ładny i ergonomiczny. Ponadto stal, z których są wykonane, jest dobrej jakości a poszczególne elementy szczelnie do siebie przylegają. Garnek ten posiada sześciowarstwowe dno, dzięki czemu umożliwia energooszczędne gotowanie.