Przyszła moda na zdrową żywność BIO - (hurtownia żywności ekologicznej) a wraz z nią również moda na gotowanie na parze. Ten sposób przygotowywania potraw jest przyjemny i prosty a nader wszystko zdrowy. W trakcie gotowania na parze przyrządzane produkty nie są gotowane we wrzącej wodzie, i z tegoż właśnie powodu z produktów nie są usuwane witaminy oraz minerały, które są niezbędnym elementem codziennej diety każdego z nas. Kolejnym plusem jest to, że potrawy mięsne czy rybne można przygotowywać bez użycia tłuszczu.
W celu przyrządzania potraw na parze należy zakupić naczynie do gotowania na parze (są dostępne w sklepach ze sprzętem RTV i AGD. Możesz wcześniej dowiedzieć się, czy są w aktualnej ofercie sprawdzając .). Owszem, do tego celu może nam posłużyć zwykły garnek, do którego wlejemy małą ilość wody i zawiesimy na nim jakiś koszyczek, jednakże jeśli na rynku można dostać specjalne garnki do gotowania na parze, to czemu by się w nie nie zaopatrzyć? Takie garnki to garnki ze stali szlachetnej, najczęściej przystosowane do gotowania wielopoziomowego. Na ogół mają akutermiczne dna, dzięki czemu proces przygotowywania potraw jest o wiele szybszy. Nadają się one również do gotowania na wszystkich rodzajach kuchenek. Bardzo dobre są berghoff garnki. Ich projekt jest bardzo ładny i ergonomiczny. Ponadto stal, z których są wykonane, jest dobrej jakości a poszczególne elementy szczelnie do siebie przylegają. Garnek ten posiada sześciowarstwowe dno, dzięki czemu umożliwia energooszczędne gotowanie.