Mikroskopowe badanie żywej kropli krwi

Badanie kropli krwi to technologia badawcza służąca ocenie zdolności organizmu do utrzymania wewnętrznej stabilności, nazwanej homeostazą. Warunkiem stabilności organizmu jest podtrzymanie parametrów jego krwi na właściwym poziomie. Początki wykorzystywania owej metody datuje się na początek zeszłego wieku, gdy w obrazie mikroskopowym monitorowano krew pod kątem obecności krętków bladych w krwi, znamionujących o zachorowaniu na syfilis.

Od tamtej pory technika optyczna umożliwia osiąganie lepszych oraz wyraźniejszych powiększeń, kamera cyfrowa zainstalowana na osi optycznej mikroskopu, przesyła na bieżąco obraz pobranej krwi na ekran komputera umożliwiając wykonywanie zdjęć preparatu, a nawet rejestrację obrazów poruszających się erytrocytów, leukocytów, i innych składników żywej krwi, jak również składników niepożądanych.

Przebieg badania. Krew z nakłutej opuszki palca nanoszona jest na szkiełko po czym po odpowiednim przygotowaniu obserwowana jest pod mikroskopem. W czasie prowadzonej analizy preparatu, zainteresowany ma możliwość obserwacji swej krwi na ekranie komputera. Jak przygotować się do analizy? Co najmniej dwadzieścia cztery godziny przed badaniem nie możemy konsumować alkoholu. W dniu analizy nie pijemy kawy naturalnej natomiast dwie godziny przed badaniem nie spożywamy posiłku. Około 30 minut przed badaniem wypijamy około pół litra wody. Analiza żywej kropli krwi to niezwyczajna możność obejrzenia tego, co znajduje się wewnątrz nas, oraz z czego na co dzień nie zdajemy sobie sprawy.

Analiza żywej kropli krwi może sugerować między innymi: istnienie pasożytów w organizmie. Podczas analizy krwi zdołamy dostrzec przeciwciała zaświadczające o obecności w organizmie larw pasożytów - przejdź do naszego serwisu. Dzięki mikroskopowej analizie w jasnym polu widzenia wykrywalna może być obecność drożdżaków. W próbce widać zarówno pojedyncze grzyby, jak również całe ich kolonie. Agregacja erytrocytów wskazuje na zakwaszenie krwi.

badanie krwi
Autor: Bird&Co Sp. z.o.o.
Źródło: Bird&Co Sp. z.o.o.
Powodem może być dieta wysoko tłuszczowa, konsumowanie smażonych potraw a także żywności wysoce przetworzonej, białego pieczywa, gazowanych napojów, kawy, większych ilości mięsa i środków chemicznych serii E - spulchniaczy, konserwantów, stabilizatorów. Zakwaszenie może być także efektem nadmiaru przyjmowanych medykamentów, palenia tytoniu, nadużywania alkoholu. Krew o zbyt kwaśnym odczynie obniża odporność organizmu i jednocześnie tworzy środowisko pożądane do rozwoju bakterii, co zwiększa zapadalność na choroby.