Jakie ma smaki kuchnia polska czyli krótki przegląd tego, co z reguły jest jadane na obiad.

Pomysłów na zdrowy, pożywny obiad pewnie będzie tyle, ilu jest samych kucharzy. Chyba każdy z nic ma pomysł na niepowtarzalne, wyjątkowe danie, jakim może zachwycić swoich gości. W naszych domach obiady przeważnie składają się z dwóch dań, to znaczy zupy i dania głównego.

Krem z dyni

Autor: mbba.pl
Źródło: mbba.pl

Polska kuchnia oferuje bardzo dużą liczbę zup, można wręcz powiedzieć, że są one naszym narodowym dziedzictwem. Przepisy na zupy to takie, gdzie można wykorzystać praktycznie wszystkie całoroczne i sezonowe warzywa, często będą się w nich pojawiać różne mięsa, makarony czy ryż. Do takich najpopularniejszych, stwierdzić wręcz można klasycznych w każdym calu, zalicza się zupa fasolowa.

Jeśli uważasz, że dane w sieci nie są pełne, to przejdź do linku, gdzie odnajdziesz dokładniejsze omówienia zagadnień - odnośnik jest tutaj.

Podstawą do jej ugotowania będzie fasola, warzywo w różnym stopniu doceniane przez wielu ludzi. Tymczasem fasola zalicza się do bardzo zdrowych warzyw, które u nas występują, jest doskonałym źródłem cennego białka, witamin i składników mineralnych. Fasolową zupę można ugotować na wiele różnych sposobów, w zależności od kucharza i użytych przez niego przypraw może się bardzo różnić smakiem i wyglądem.

Inne przepisy przeczytasz na:

Jeżeli będzie chodzić o danie główne, to w kuchni polskiej królują różnego rodzaju mięsa.

Tak samo emocjonujące artykuły znajdują się w analogicznym serwisie. Jeśli chcesz je poznać - zobacz pod linkiem, który jest tutaj!

Kucharze bardzo chętnie wybierają różne postacie drobiu, tu przeważnie stosowany jest kurczak, ale rosnącą popularnością zaczynają się też cieszyć kaczki i indyki. Bardzo popularna jest także wołowina, wprawdzie więcej ona kosztuje, lecz będzie dawać jedzeniu z niej przygotowanemu bardzo ciekawy smak. No i nie można zapomnieć o klasycznych świnkach, w końcu to przecież kotlet schabowy z kapustą w pewnym sensie jest symbolem naszej narodowej kuchni.

Zupa dyniowa

Autor: Restauracja Pieprz i Wanilia
Źródło: Restauracja Pieprz i Wanilia

Ale z wieprzowiny można zrobić mnóstwo innych, wspaniałych potraw, ten kto chociaż raz próbował karczek marynowany w piwie z pewnością wie, o czym tu jest mowa. Jeśli chodzi o techniki przygotowywania, to w naszej kuchni używane są praktycznie wszystkie. Duszenie, smażenie i pieczenie pozwala na uzyskanie różnych smaków, jeżeli do tego kucharz będzie umiał wszystko przyrządzić i dobierze odpowiednie dodatki, to z pewnością wrażenia smakowe będą niezapomniane.