Jak rozwój współczesnej techniki i ludzkiej inwencji twórczej ułatwia i umila przygotowywanie posiłków

Przywykło się uważać, że pomieszczenie kuchenne staje się domeną pani domu, mimo że równie często słyszy się stwierdzenie, że to mężczyźni są najlepszymi szefami kuchni. Niezależnie od tego, kto w domu warzy, pomieszczenie kuchenne należy wyposażyć w odpowiednie przyrządy. Z racji tego, że jedni preferują ekologiczną żywność, a drudzy tradycyjne polskie obiady, w domowych regałach mieszczą się różnego rodzaju miski i sprzęty kuchenne.
Dzięki postępowi techniki i inwencji twórczej inżynierów w ostatnich czasach wiele się zmieniło w sztuce kulinarnej. Na tych tradycyjnych i wirtualnych półkach pojawiają się co rusz nowości przyprawiające niemłode pokolenie o zawrót głowy. Dawnymi czasy rodzice podsmażali frytki w rondelku, a dzisiaj dorosłe już dzieci nie przedstawiają sobie istnienia bez frytkownicy.Kulinarne nowości kojarzone ze smażeniem nie ograniczają się do powyższego exemplum. Niegdyś dużego wyboru w sklepach nie było, a obecnie są bez trudu dostępne: żeliwne patelnie, patelnie grillowe, patelnie ceramiczne, patelnie teflonowe, patelnie z kolorowego żeliwa. No cóż, wybór jest tak olbrzymi, że takie enumeracje zaczynają brzmieć jak modlitwa.

W trakcie familijnych lub okolicznościowych zebrań przy stole, prędzej lub później konwersacja zejdzie na tematy prawdziwie kulinarne, czyli przykładowo na wspomniane wcześniej żeliwne patelnie. Posiadają one swoje zalety: są trwalsze i dłużej zachowują ciepło niż te ceramiczne, ale jednocześnie trzeba wziąć pod uwagę to, że są mniej lekkie, a przyrządzanie posiłków bywa bardziej czasochłonne. W szczególności będą nią jednak zachwyceni początkujący adepci sztuki kulinarnej, bo filety zawsze równomiernie się na niej usmażą. Gospodynie z pewnością spostrzegą, że patelnie z kolorowego żeliwa podczas gotowania poprawią wystrój wnętrza kuchni, jeśli będą miały pasujący do niego kolor. Oczywiście dobrze posiadać w mieszkaniu chociaż dwie żeliwne patelnie, na wypadek remontu i zmiany koloru ścian. Gospodarze z kolei zastanowią się, czy w ogóle warto mieć w domu patelnie grillowe, bo przecież do tej pory zwyczajny grill wystarczał.

O tym, czy patelnie grillowe lub patelnie z kolorowego żeliwa naprawdę są potrzebne, zdecyduje liczba niezajętych regałów w pomieszczeniu kuchennym albo komorze. Traktowanie patelni jako elementu kuchennej dekoracji raczej odpada. Żeliwne patelnie, zupełnie zresztą jak i te pozostałe, mając regularną styczność z wrzącym tłuszczem, są trudne do utrzymania w czystości i nawet zmywarka będzie mieć problemy z ich doczyszczeniem.

Pewnie masz ochotę przejrzeć komentarz spod linku? Jeśli tak, to fantastycznie. Możliwe, że i Ty zechcesz podzielić się z nami swoją opinią.

Można też pomyśleć o umieszczeniu rzadko używanych patelni w innym pomieszczeniu, na przykład na poddaszu. W takim jednak przypadku za często eksploatowane raczej nie będą i ich kupno zupełnie mija się z celem.