Dzięki postępowi techniki i inwencji twórczej inżynierów w ostatnich czasach wiele się zmieniło w sztuce kulinarnej. Na tych tradycyjnych i wirtualnych półkach pojawiają się co rusz nowości przyprawiające niemłode pokolenie o zawrót głowy. Dawnymi czasy rodzice podsmażali frytki w rondelku, a dzisiaj dorosłe już dzieci nie przedstawiają sobie istnienia bez frytkownicy.Kulinarne nowości kojarzone ze smażeniem nie ograniczają się do powyższego exemplum. Niegdyś dużego wyboru w sklepach nie było, a obecnie są bez trudu dostępne: żeliwne patelnie, patelnie grillowe, patelnie ceramiczne, patelnie teflonowe, patelnie z kolorowego żeliwa. No cóż, wybór jest tak olbrzymi, że takie enumeracje zaczynają brzmieć jak modlitwa.
W trakcie familijnych lub okolicznościowych zebrań przy stole, prędzej lub później konwersacja zejdzie na tematy prawdziwie kulinarne, czyli przykładowo na wspomniane wcześniej żeliwne patelnie. Posiadają one swoje zalety: są trwalsze i dłużej zachowują ciepło niż te ceramiczne, ale jednocześnie trzeba wziąć pod uwagę to, że są mniej lekkie, a przyrządzanie posiłków bywa bardziej czasochłonne. W szczególności będą nią jednak zachwyceni początkujący adepci sztuki kulinarnej, bo filety zawsze równomiernie się na niej usmażą. Gospodynie z pewnością spostrzegą, że patelnie z kolorowego żeliwa podczas gotowania poprawią wystrój wnętrza kuchni, jeśli będą miały pasujący do niego kolor. Oczywiście dobrze posiadać w mieszkaniu chociaż dwie żeliwne patelnie, na wypadek remontu i zmiany koloru ścian. Gospodarze z kolei zastanowią się, czy w ogóle warto mieć w domu patelnie grillowe, bo przecież do tej pory zwyczajny grill wystarczał.
O tym, czy patelnie grillowe lub patelnie z kolorowego żeliwa naprawdę są potrzebne, zdecyduje liczba niezajętych regałów w pomieszczeniu kuchennym albo komorze. Traktowanie patelni jako elementu kuchennej dekoracji raczej odpada. Żeliwne patelnie, zupełnie zresztą jak i te pozostałe, mając regularną styczność z wrzącym tłuszczem, są trudne do utrzymania w czystości i nawet zmywarka będzie mieć problemy z ich doczyszczeniem.
Pewnie masz ochotę przejrzeć komentarz spod linku? Jeśli tak, to fantastycznie. Możliwe, że i Ty zechcesz podzielić się z nami swoją opinią.
Można też pomyśleć o umieszczeniu rzadko używanych patelni w innym pomieszczeniu, na przykład na poddaszu. W takim jednak przypadku za często eksploatowane raczej nie będą i ich kupno zupełnie mija się z celem.